Wie zijn wij

José Polonio, de geboren Spanjaard maakt al jaren naam binnen de gastronomie. Ergens in de jaren ’80 begon hij als chef-kok bij Nero, dat voordat het in Bergen zat een succesvolle bistro in Alkmaar was. Na diverse keukens te hebben opgezet, in eigen restaurants en in de mobiele gastronomie, is hij nu weer terug in Alkmaar! Vanaf januari 2024 is hij de trotse eigenaar van Polonio bar & bistro.

Onze geschiedenis

Klassiek met oog voor het seizoen!

Ik ben begonnen in de jaren ’80. Ik was, denk ik, een jaar of achttien toen ik startte als chef bij Nero in Alkmaar. Een prachtzaak was dat. Je kon er alles eten, van kreeft, oesters tot krab en rivierkreeftjes. De mensen van AZ en Ajax kwamen er regelmatig eten en waren goed bevriend met de eigenaren. Toen ik er een jaar of drie werkte, openden de eigenaren een tweede zaak in Bergen, Nero’s Place.

Ook daar ging ik werken. ‘s Ochtends om half negen vertrok ik op mijn brommertje van Beverwijk, waar ik woonde, naar Alkmaar. Vervolgens naar Bergen om daar nog een uurtje of zes te knallen. Van Bergen weer naar Beverwijk, waar ik uiteindelijk rond middernacht aankwam. Zo ging dat dag in dag uit. En van het een kwam het ander; ik ben gaan werken bij de Tempelier in Haarlem. We maakten daar alles zelf, van soepen tot patisserie. De kelners liepen in smoking en met handschoentjes aan te bedienen. Echt de klassieke tijd. Daarna heb ik een tijd in het buitenland gekookt, onder andere op filmsets en privé jachten. Ook heb ik mijn eigen zaak d’Entree in Abbekerk gehad in 2004 ben ik Kookmuts gestart, een kookschool en catering op locatie.

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, dus nu ben ik weer gestart met een prachtig project; een eigen bistro in Alkmaar! Polonio bar & bistro moet een ontmoetingsplek worden, waar je de klassiekers van weleer; steak tartare preparé bijvoorbeeld op de kaart treft, maar ook voor nieuwe bereidingen staan we open. We zijn geopend voor een warme drie gangen zaken-lunch, maar ook een klassiek broodje huisgebraden rosbief staat op de kaart. 's Middags lekker op z'n Spaans borrelen met een bordje vers gesneden pata negra en koude fino sherry, om 's avonds lekker te starten met oesters en cava! Je vindt het op onze kaart. Laat je verwennen. Onderdompelen in gastvrijheid. "Kom als gast en vertrek als familie!"

Loved by Many

Diam, urna, ornare leo facilisis suspendisse eu rutrum id augue cursus tincidunt nisl eget ornare pharetra ac pharetra, pulvinar ipsum sed amet diam morbi amet cursus blandit augue feugiat arcu aliquet egestas id diam.
Jessica Sommer
Diam, urna, ornare leo facilisis suspendisse eu rutrum id augue cursus tincidunt nisl eget ornare pharetra ac pharetra, pulvinar ipsum sed amet diam morbi amet cursus blandit augue feugiat arcu aliquet egestas id diam.
Bryan Lambert
Diam, urna, ornare leo facilisis suspendisse eu rutrum id augue cursus tincidunt nisl eget ornare pharetra ac pharetra, pulvinar ipsum sed amet diam morbi amet cursus blandit augue feugiat arcu aliquet egestas id diam.
Kristin Foster